Vegetarische lasagne

Benodigdheden (4 personen):

  • 12 lasagnevellen
  • 3 wortelen, in blokjes gesneden
  • 3 stengels selder, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, versnipperd
  • 2 tenen look, tot pulp geperst
  • halve courgette, in stukjes gesneden
  • 100 gram champignons, in stukjes gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 dl rode wijn
  • 1 el suiker
  • 100 gram gemalen kaas
  • halve liter melk
  • 3 el vloeiende bloem
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • oregano
  • Provençaalse kruiden
  • olijfolie

 

Werkwijze TOMATENSAUS

  • Zet een ruime kookpot op een matig vuur. Giet er een scheutje olijfolie in. Laat er de ui en look in aanstoven
  • Voeg er vervolgens de gesneden groenten aan toe, de hardste groenten eerst, en laat ze meestoven op een zacht vuur
  • Kruid af met peper, zout, oregano en Provençaalse kruiden. Voor meer pit kan je er nog een lepel sambal aan toevoegen
  • Schenk de rode wijn bij de groenten en laat de wijn even uitkoken
  • Voeg een lepel suiker toe aan de saus
  • Voeg ten slotte de tomatenblokjes toe en laat de saus nog 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje.

Werkwijze  BECHAMELSAUS (light versie)

  • Breng een halve liter (magere) melk aan de kook samen met de vloeiende bloem. Om klonters te vermijden is het belangrijk dat je goed blijft roeren.
  • Wanneer de saus de gewenste dikte heeft, zet je het vuur af
  • Afkruiden doe je met peper, zout en nootmuskaat

AFWERKING

  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Giet een dun laagje bechamelsaus op de bodem van de ovenschotel. Leg daarop een eerste laag van de droge lasagnevellen. Schik ze als dakpannen, maar let erop dat de vellen elkaar niet te veel overlappen. Zo vermijd je te dikke lagen pastadeeg
  • Schep er de eerste laag tomatensaus bovenop (een cm dik) en strijk ze egaal uit over het hele oppervlak van de schotel
  • Schik hier bovenop een tweede laag lasagnevellen en giet er de overige tomatensaus over
  • Schenk nu de rest van de bechamelsaus in de schotel en verdeel ze egaal over de hele oppervlakte van de schotel. Strooi de gemalen kaas er overheen
  • Bak de lasagne gedurende 40 minuten in een oven van 180°

IMG_6287

 

Laat het smaken

 

Advertisements

One thought on “Vegetarische lasagne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s